När man är på semester eller bara ute och åker kan det hända att man finner intressanta byggnader man vill ta kort på. Men det är inte bara att fotografera. Det finns ett par saker att ha koll på.

Får man fotografera privata hem?

Att ta kort på privata hem kan vara känsligt. Vill du ta kort på en fin växt, eller på en ytterdörr utan namn är det antagligen okej men att ta närbilder på fönster är inte lika bra. Ser du att någon är i huset och ser dig? Knacka på och fråga om du får ta en bild på det fina huset!

Vad får inte fotograferas?

Det finns häftiga objekt att ta bilder på men några kan faktiskt vara skyddsobjekt för Försvarsmakten och de får inte fotograferas. Det står skyltar uppsatta med information om fotoförbud och de ska synas tydligt. Även byggnader som kärnkraftverk och liknande är skyddsobjekt och där får man inte ta bilder utan att ha särskilt tillstånd.

Regler för fotografering på museum och liknande platser

Ibland är det tillåtet att fotografera på museum och i antika byggnader men att använda blixt kan vara förbjudet. På några ställen är fotografering dock helt otillåtet av säkerhetsskäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *