Om man är anställd som porträttfotograf vill de som anställer en att man ska ta bilder. Men om man ska fotografera på en strand eller mitt i stan kan det vara lite värre. Där kan man få med personer på bild utan att de är medvetna om det. Men får man fotografera vem som helst?

Ha koll på lagen

Det gäller att utöva fotografering som inte bryter mot lagen när man har med sig sin kamera. Är man på en allmän plats kan det vara bra att veta att man faktiskt får fotografera hur man vill, och vem man vill. Dock får fotografierna inte kränka den som finns på bilderna.

Fotografering i andras hem

Är man på besök hemma hos någon får man däremot inte ta bilder utan att ha tillstånd till det. Så fort man befinner sig på privat mark måste man be om lov att fotografera en person. Man får till exempel inte ta en bild på ett barnkalas och publicera den i sociala medier om man inte har fått lov till det.

Acceptera andras vilja

Om man ska ta bilder på en offentlig plats där det befinner sig ett fåtal personer kan man med fördel fråga om det är okej att ta bilder. Om de godkänner kan man fotografera fritt. Är det däremot personer som inte vill vara med på bild bör man acceptera det. Människor kan ha flera anledningar till att inte vara med på fotografier och som fotograf hör det till kutym att ta hänsyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *